Zoek en koester je geluksmomenten

Zoek en koester je geluksmomenten

In gesprek met Thom Peters “Zoek en koester je geluksmomenten” over Kirchroa, het leven vieren, whisky, waterpolo, Tillinghast, de ander en Australië  

Thom (46) is partner bij Triple A - Risk Finance, waar hij samen met Tom Veerman en Kirsten de Vries de Insurance Business Line aanstuurt. Hij is vanaf zijn start als actuarieel professional altijd als consultant actief geweest, eerst bij Tillinghast, dat overging in Towers Perrin en het huidige WTW; in Nederland maar ook internationaal. Toen hij 11 jaar geleden gevraagd werd de overstap naar Triple A Risk Finance te maken, heeft hij de sprong uiteindelijk heel bewust gemaakt. Een beslissing waar hij nooit één moment spijt van heeft gehad: “Een inspirerende en dynamische consultancy-organisatie waar ik met gedreven collega’s als een vriendenclub en met hart en ziel aan prachtige en uitdagende projecten mag werken”.

Interview: Anno Bousema, partner Financial Assets Actuarial Executive Search.
Dit het zevende interview in een reeks gesprekken met actuarieel professionals, die gepubliceerd worden op actuaris.nl

Ik spreek Thom in restaurant De Heeren van Maarssen op fietsafstand van zijn huis in Maarssen, waar hij met zijn vrouw Inge, die ook actuaris is en bij DNB werkt, en zijn drie dochters met heel veel plezier woont. “We hebben het hier geweldig naar onze zin: de centrale ligging, de heerlijke buurt en fijne buren en de gezellige dorpskern van Maarsen maken dat we ons hier erg thuis voelen.”
Het wordt een boeiend en interessante ontmoeting van twee uur die voorbij vliegen met de goedlachse en Bourgondische Thom, met roots in Zuid Limburg, die hem zeer lief zijn en nooit zal verloochenen.
Zijn fascinatie zit zowel professioneel als ook in zijn persoonlijke leven in het willen en kunnen begrijpen van de ander, gelijkwaardig en ongeacht afkomst, sociale status of opleiding. Hij wil zich verplaatsen in de ander: hoe werkt het brein en het denken van zijn medemens, komt die tot inzichten en meningen? Daarom vraagt Thom bijvoorbeeld ook altijd aan de taxichauffeur naar zijn of haar bestaan, ervaringen en visie. Hij leert daarvan, en altijd voegen die boeiende gesprekken iets toe aan zijn kijk op de mens en de wereld. Maar nu eerst terug naar zijn oorsprong.

Het geluk van Limburg

Thom is geboren en getogen in Kerkrade in de voormalige Oostelijke mijnstreek in Limburg, dicht tegen de Duitse grens aan. Hij heeft zijn wiskundige aanleg geërfd van zijn moeders kant, waar een aantal van zijn tien ooms en tantes een exacte opleiding en professie kozen. Zijn moeder werkte als secretaresse bij een architectenbureau, gestructureerd en planmatig. De vader van Thom had een artistieke en creatieve aanleg en heeft vele jaren gewerkt bij het kledingconcern C&A, waar hij verantwoordelijk was voor de marketing en de creatieve concepten, waaronder de etalages van de C&A winkels in Zuid Nederland. Je zou hem een visueel marketeer kunnen noemen. 
Thom kijkt terug op een gelukkige jeugd, waar hij veel vertrouwen van zijn ouders heeft ervaren en mocht zijn wie hij was. Hij was een denker, die de buitenwereld beschouwde vanuit zijn eigen wereld. Thom was zeker geen buitenstaander, maar graag op zichzelf en vond het prettig zijn gedachten en fantasie de vrije loop te laten en zo de wereld te beschouwen. Er werd door zijn ouders weliswaar hard gewerkt, maar er was altijd plaats voor plezier en het leven vieren. Vooral zijn vader was een gangmaker en zocht en vond altijd wel een goede aanleiding voor gezelligheid of een feestje.
Thom bezocht -zoals meer Nederlandse actuarissen- het Bernardinuscollege in Heerlen, waar de exacte vakken hem al snel aanspraken en heel goed afgingen. “Maar ook voor het vak Latijn heb ik eindexamen gedaan! Eigenlijk is deze antieke taal namelijk ook een soort wiskundige puzzel.”

Waterpolo en whisky

Toen hij als kind tijdens zwemles de sport waterpolo ontdekte, was het meteen duidelijk: dat wil ik ook! Sinds die tijd heeft Thom tot zes jaar geleden altijd deel uitgemaakt van een waterpoloteam. Na het bezoeken van verschillende open dagen op universiteiten, maakte hij de keuze voor de studie actuariaat aan de Universiteit van Amsterdam. Hij ontmoette daar al gauw studiegenoot Roel van Besouw, later één van de oprichters van Triple A Risk Finance, op dezelfde waterpoloclub waar hij lid van werd. De verbinding tussen Roel en Thom loopt tot op de dag van vandaag door. 
Thom verbreedde als Limburgse jongeman zijn blik en visie op de wereld in het grote Amsterdam. De keuze voor een studie in onze hoofdstad blijkt achteraf niet toevallig te zijn, want een rode draad in zijn leven is zijn nieuwsgierigheid en zijn drang om kennis te maken met andersdenkenden, andere invalshoeken en visies en verschillende culturen. En dat vond hij in het multiculturele Amsterdam.  
Zijn drang naar het onbekende en nieuwe leidt tot stages in het buitenland, onder andere in Denver in de US en Edinburgh in Schotland. Ook daar gaan weer nieuwe werelden voor hem open; hij doet veel ervaringen op die hij met grote gretigheid absorbeert. En het kon natuurlijk niet uitblijven: hij ontwikkelt in Schotland een voorliefde voor whisky...  

Bakermat

Thom wordt bij Tillinghast als beginnend consultant aangeworven door Theo Berg, van wie hij in de beginjaren veel leerde. Hij betreedt een breed actuarieel speelveld binnen de verzekeringsbranche, waar hij nauw samenwerkt met zeer deskundige en bevlogen collega actuarieel professionals. Hier leert hij “onvoorstelbaar veel” en ervaart hoe fijn en enthousiasmerend het is in een topteam te mogen werken. Hij kijkt op deze periode met heel veel plezier en trots terug, “een machtig mooie tijd.”
Als de kans zich voordoet om naar het buitenland te vertrekken, vooral geïnitieerd door zijn vrouw Inge die bij ING Australië aan de slag kan, verkast Thom ook naar Sydney, waar hij voor Tillinghast aan het werk gaat. Dit wordt opnieuw een geweldige ervaring en prachtig avontuur, zowel vakinhoudelijk, als ook op het terrein van het leven in Australië, waar de work-life balance heel goed voelt. Zijn tijd in Australië was “eigenlijk een soort van vakantiewerk, heel ontspannen”. Wel heel hard werken, maar ook een relaxed leven met vertier (“no worries mate”). Thom en Inge blijven 3 jaar Down Under, het laatste half jaar maken ze een prachtige rondreis en leren het bijzondere land echt kennen. Terug in Nederland sluit hij weer aan bij het team van Tillinghast in Amsterdam, en dat was wel even omschakelen en acclimatiseren in ons (koude) kikkerlandje.  Al snel wordt hij door Triple A, dat net was opgericht, gepolst of hij wil overstappen. Maar Thom kiest nog even voor een langer verblijf bij Tillinghast, waar hij nog veel aan zijn professionele bagage toevoegt, onder andere door bij Delta Lloyd betrokken te zijn bij de IPO. In 2010 besluit hij uiteindelijk op aandringen van zijn waterpolomaat Roel van Besouw de overstap te maken naar Triple A. Zijn tijd bij Tillinghast vormt voor Thom de bakermat van zijn vakmanschap, daar is de basis gelegd voor zijn professionele groei en ambacht. Hij heeft hier meerdere leermeesters meegemaakt. Speciaal noemt hij Harry Horsmeier, die hem liet ontdekken dat de waarheid veel meer facetten en kleuren heeft dan je denkt, en dat er vele andere manieren van benaderen zijn. Dat creatieve oplossingen en out of the box denken de basis zijn voor een goede consultant. Harry leerde hem ook wat te zeggen, en vooral wanneer te zwijgen of juist iets wel te zeggen.

Triple A en trends

Bij Triple A is Thom mee gaan bouwen aan de snel groeiende organisatie. Op dit moment heeft hij meerdere aandachtsgebieden, naast het vervullen van de rol van Actuariële Functiehouder is hij onder meer ook betrokken bij Mergers & Acquisitions projecten. Ook richt hij zijn blik op het buitenland waar Triple A vestigingen heeft in Polen, België en Spanje. Als partner van Triple A wil hij de mensen binnen het Insurance team ruimte en eigen verantwoordelijkheid geven, en op een open en informele manier omgaan met zijn collega's, ruimte creëren om zich te ontwikkelen en te ontplooien. Waar nodig aarzelt hij niet om bij te sturen; een kunst van laveren tussen leiden en loslaten.
Hoewel hij veel strategisch en beleidsmatig bezig is, ervaart Thom nog steeds zijn passie voor cijfers en sommen maken. De schoonheid van het ontrafelen van complexiteit en die vertalen in slimme oplossingen voor zijn opdrachtgevers, voelt nog steeds “heerlijk!”. 
Binnen zijn domeinen ziet hij als markttrends de integrale benadering van de gehele actuariële keten, waarbij actuariële modellen en IT steeds meer vervlochten raken. Ook ziet hij dat bij balansoptimalisaties van verzekeraars de goede ontwikkeling dat er steeds meer wordt gekeken naar de optimalisatie van de totale verzekeringsportefeuille. Vanuit Triple A wordt meer en meer onderzocht hoe de kennis en ervaring opgedaan in Nederland ook zijn weg kan vinden in projecten buiten Nederland. Deze oriëntatie naar het buitenland geeft hem veel positieve energie.

Wenn schon, denn schon!

Jonge actuarissen raadt Thom aan om de status van een spons aan te nemen: neem zoveel mogelijk in je op, zowel inhoudelijk maar ook gericht op je persoonlijke skills. Wees omgevingssensitief, treed naar buiten, verken je omgeving zo breed mogelijk. Vertrouw daarbij op je gevoel en volg je intuïtie. Doe vooral waar je plezier van krijgt en houd ook de grenzen van je persoonlijk leven en de balans met werk in de gaten. En ga ervoor, je kunt meer dan je denkt. Doe alles wat je doet zo goed mogelijk, zoals onze Oosterburen het zo mooi zeggen ”Wenn schon, denn schon!”

Toekomst

Als ik Thom naar zijn plannen voor de toekomst vraag, is het eerste wat hij -als Bourgondisch Limburger- zegt dat hij het grote genieten en realiseren van zijn dromen niet wil uitstellen tot na zijn pensionering. Hij wil dit ook in zijn werkzame leven realiseren, je leeft nu en niet later. “Zoek en koester je geluksmomenten, dat heb je grotendeels zelf in de hand.”  
Op zakelijk gebied wil Thom Triple A nog meer op de internationale kaart zetten. Zijn droom is een Europees netwerk, zoals hij eerder bij Tillinghast meemaakte. Hij wil ook meer focus in zijn werk gaan brengen, en in zijn nu erg brede pakket meer speerpunten vinden. 
Voorts wil hij in zijn persoonlijke leven nadrukkelijker in zijn familie investeren, zoals een vaste dag per maand doorbrengen met zijn moeder, in zijn eigen Kerkrade. En ook Australië trekt nog steeds: hij heeft in 2023 een reis met zijn gezin gepland naar het land waar hij samen met Inge drie prachtige jaren beleefde. Zijn drie meiden laten zien waar zij gewoond en geleefd hebben, en ze mooie herinneringen meegeven. Hen zo laten kennis maken met een nieuwe wereld en met mensen die anders in het leven staan. Hun blik verruimen en verrijken, zodat zij nieuwsgierig worden en later ook het gesprek aangaan met hun taxichauffeur…