vergrootglas
Vacatures in Marketing
David de Jong

Data Scientist: the new cool kid on the block

Interview met David de Jong - Manager Strategie & Ontwikkeling, divisie Schade & Inkomen Achmea

Volgens hoogleraar Information Systems aan de TU Eindhoven, Wil van der Aalst, produceren we tegenwoordig iedere tien minuten net zoveel data als in de gehele periode van de prehistorie tot aan 2003. Het verzamelen van die data wordt door het gebruik van nieuwe technologieën steeds eenvoudiger. Er waardevolle informatie uithalen voor de bedrijfsvoering daarentegen steeds lastiger.

Meest strategische functie
´De verzekeringsmarkt staat aan de vooravond van ingrijpende veranderingen. Volgens velen is het huidige business model aan het einde van haar levenscyclus. Het ontsluiten van data biedt ongekende mogelijkheden tot innovatie. Innovatie in producten, diensten, distributie en zingeving. Om de aanwezige hoeveelheid data werkelijk te benutten, is een goede en slimme analyse nodig. Dat is een vak apart en maakt de Data Scientist tot 1 van de meest strategische functies binnen onze organisatie.´

David de Jong geeft leiding aan de afdeling Strategie & Ontwikkeling binnen de divisie Schade & Inkomen van Achmea. ´Onze visie richt zich op het ontsluiten van in- en externe data op 3 strategische gebieden. Het aanbieden van betere en meer gepersonaliseerde proposities is daar een van. Als voorbeeld wordt daarbij vaak de autoverzekering-op-maat aangehaald die op basis van gegevens over de individuele rijvaardigheid van een consument wordt samengesteld. Daarnaast vinden wij het van belang dat data analyse invulling geeft aan thema´s als preventie of bijdraagt in de effectiviteit van schadeafhandeling. Zo loopt er een onderzoek in samenwerking met energiemaatschappijen rond brandpreventie. Wetend dat 50% van de branden ontstaat door defecte apparaten, kun je op basis van data analyse tot passende maatregelen komen. En waarom zou je je klanten niet waarschuwen voor wateroverlast op basis van data van het KNMI, het waterschap, waternet, etc. zodat kelders op tijd zijn leeggehaald? Want ondanks dat je verzekert bent wil je die overlast niet.

Achmea beschikt over onmetelijk veel data. Wat we nodig hebben zijn specialisten die hier waarde aan toe kunnen voegen. Die de kunst verstaan om uit de grote bulk aan data juist die informatie te halen die voor de bedrijfsvoering relevant is. Naast analytisch vermogen, kennis van statistiek en programmeren vraagt dat vooral affiniteit met onze business. Want alleen door te begrijpen wat we doen zie je de verbanden die ook zinnig zijn. Theoretisch bestaat er een correlatie tussen regen en het gebruik van een paraplu. Maar het is niet zo dat het gaat regenen zodra men een paraplu gebruikt.

Nieuw
Data Science is binnen Achmea een relatief nieuwe discipline. Onze focus ligt op de toekomst. Wil jij meebouwen aan de verzekeraar van morgen, dan komen wij graag met je in contact.

Lees meer over de rol van Data Analist.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 7-4-2015
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Marketingcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp