Vacatures in Marketing
Janneke Meis & Ozlem Guven

We zitten echt bovenop alle ontwikkelingen op het gebied van data

Interview met Janneke Meis & Ozlem Guven - ING

Janneke Meis en Ozlem Guven werken beiden binnen het ING Financial Risk Model Development team, dat credit, market en trading risk modellen ontwikkelt voor ING Global.

Ozlem werkt in haar huidige rol vooral aan credit risk modellen, haar collega Janneke is vooral bezig met market risk modellen. In het Model Development team waar beiden deel van uitmaken zijn asset risk, market risk en credit risk samengebracht. Iedereen binnen het team moet modellen kunnen maken voor alle soorten risico’s. Maar wat behelst risk modelling nou eigenlijk precies?

Data
Ozlem: “We hebben heel veel data tot onze beschikking die we gebruiken om te calculeren hoeveel risico we lopen om kapitaal te winnen of te verliezen. Dat doen we op basis van klantgedrag. We duiken diep in de data en werken verschillende scenario’s uit. Onze modellen laten zien hoe groot de risico’s zijn als situatie X of Y zich voordoet. Bij credit risk werken we aan regulatory projects op verzoek van de toezichthouders die informatie van ons nodig hebben. Daarnaast werken we aan credit risk modellen waarmee we kunnen berekenen hoeveel kapitaal we aan moeten houden en aan meer operationele modellen, bijvoorbeeld voor leningaanvragen.” Janneke houdt zich op dit moment vooral bezig met modelleren van het renterisico op retailproducten: betaalrekeningen, spaarrekeningen en hypotheken. Een van haar projecten draait om het wereldwijd standaardiseren van modellen. Ze heeft daarvoor nauw contact met ING-collega’s in Spanje, Duitsland en Polen en andere ING-landen waar het groepsmodel geïmplementeerd wordt. “Dat internationale aspect is erg leuk. Sommige collega’s doen een STA in het buitenland, ze werken dan drie à zes maanden ter plekke. Dat zie ik mezelf zeker ook doen in de toekomst.” Maar ook de inhoudelijke complexiteit van haar huidige functie trekt haar erg aan: “Mijn scriptie ging over het modelleren van vervroegde aflossingen op hypotheken en juist dat is een van de hoofdtaken van mijn huidige afdeling.”

Afwisseling
Ozlem: “We werken altijd aan verschillende modellen tegelijk, dat is wat ik onder meer zo leuk vind aan mijn werk. Het is altijd afwisselend. Soms ben ik de hele dag met data bezig, dan zet ik mijn koptelefoon op en bijt me erin vast. Op andere dagen ga ik van de ene meeting naar de volgende, of moet ik mijn modellen presenteren aan toezichthouders of auditors. Maar de meeste dagen zijn een mix van deze werkzaamheden.” Beiden: “Om dit werk te kunnen doen moet je zeer goed ontwikkelde analytische skills hebben, maar goede communicatieve vaardigheden zijn minstens zo belangrijk. Je hebt te maken met veel verschillende mensen, intern en extern. Het is dus handig als je snel door hebt wat teams van je nodig hebben, hoe ze werken en waarom ze je bepaalde dingen vragen.” Janneke en Ozlem vinden beiden de combinatie van analyse en communicatie bijzonder interessant en motiverend, net als het zeer innovatieve werkveld (“We zitten echt bovenop alle ontwikkelingen op het gebied van data”) en de internationale werkomgeving. Ozlem: “Ons team moet wel het meest internationale team binnen ING zijn. We hebben college’s uit Afrika, China, Nederland, ik kom zelf uit Turkije – we zijn met mensen vanuit de hele wereld.” “Inderdaad,” valt Janneke haar bij, “dit alles, in combinatie met alle kansen die we krijgen om onszelf te ontwikkelen in een heel open-minded organisatie, maakt ING een geweldige plek om te werken.”

Over Ozlem
Ozlem studeerde Economie, Toerisme & Bedrijfskunde en doet een MBA Big Data & Business Analytics aan de UvA. Ze begon als management trainee bij ING Turkije en werkte daar tweeënhalf jaar, eerst in een marketing team en later in market en credit risk. Ze had het plan om een STA (short-term assignment) te doen bij ING Group in Nederland maar kreeg er een vaste baan aangeboden. Ozlem leert Nederlands, speelt volleybal, doet een schildercursus en brengt graag tijd door met vrienden. Ze reist graag en veel, vooral door Europa. Ze woont in Amsterdam.

Over Janneke
Tijdens haar bachelor Economie aan de Universiteit van Utrecht ontdekte Janneke haar interesse in Econometrie. Ze besloot een masters Quantitative Finance aan de Erasmus Universiteit te gaan doen. Toen ze stage liep bij een adviesbureau hield ze zich bezig met modelleren van vervroegde aflossingen op hypotheken. Vanuit daar was het nog maar een kleine stap naar een bank. Ze werkte in credit risk bij ING Nederland en stapte begin 2017 over naar het Model Development team. Net als Ozlem woont Janneke in Amsterdam en werkt ze graag aan haar conditie. Ze is een enthousiaste hardloper en rent vaak samen met collega’s. Ze doet natuurlijk ook mee aan de hardloopevents die ING organiseert. Daarnaast brengt ze graag tijd door met vrienden en reist ze graag.

Wil je dit interview verder delen?

Geplaatst op 26 maart 2019
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Marketingcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956