Is tech het nieuwe tabak? Een pleidooi voor gezond tech-gebruik

Is tech het nieuwe tabak? Een pleidooi voor gezond tech-gebruik

Artikel Kim Pot: "De reusachtige schaduw van de technologische industrie hangt in vele opzichten boven onze samenleving, vergelijkbaar met die van de tabakindustrie in het verleden."

Artikel Kim Pot

De reusachtige schaduw van de technologische industrie hangt in vele opzichten boven onze samenleving, vergelijkbaar met die van de tabakindustrie in het verleden. Het is een pijnlijke analogie: de glitterende belofte van technologie, gekleurd door het donkere contrast van mogelijke schade van ons tech-gebruik. Net zoals de charme van een sigaret afstak tegen het dreigende spook van longkanker.

Bezorgdheid over de gevolgen van ons steeds meer gedigitaliseerde bestaan

Maarten Sukel maakt in zijn boek ‘De AI-revolutie‘ (affiliate) een vergelijking tussen de tabaksindustrie en de tech-industrie. Net zoals de tabaksindustrie wist van de schadelijke effecten van roken, is de technologie-industrie zich goed bewust van de potentiële gevaren die haar uitvindingen met zich meebrengen. Al is de vergelijking niet helemaal eerlijk, want roken brengt geen tot weinig positieve effecten met zich mee, terwijl technologie dat wel doet. Denk aan gemak en welvaart. Het heeft onze manier van werken, communiceren en informatieverwerking getransformeerd. Maar het is niet te negeren dat we daar een prijs voor betalen.

Schermtijd versus mentale problemen

De bezorgdheid over de mogelijke psychologische en maatschappelijke gevolgen van ons steeds meer gedigitaliseerde bestaan groeit. De vrees is dat hele generaties worden geconfronteerd met mentale problemen. Van verslaving aan sociale media tot slapeloosheid, angst en depressie.